fbpx

Συνέντευξη Στεφανίδη στο ApexSports.gr – Μέρος Β: «Βλέπω διαφορά στα άλματά μου σε ταχύτητα, δύναμη και αυτοπεποίθηση»

Συνέντευξη Στεφανίδη στο ApexSports.gr – Μέρος Β: «Βλέπω διαφορά στα άλματά μου σε ταχύτητα, δύναμη και αυτοπεποίθηση»

Για το πρώτο μέρος της συνέντευξης, διαβάστε εδώ.

Η χρονιά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πάντα δύσκολη για τους αθλητές και τις αθλήτριες ως προς την ψυχολογία. Μετά από έναν τόσο μεγάλο στόχο τετραετίας (ή πενταετίας λόγω κορωνοϊού) είναι δύσκολο να βρει κανείς πάλι το κίνητρο για να προπονηθεί σκληρά, να κυνηγήσει μεγάλες διακρίσεις και να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο. Η Κατερίνα Στεφανίδη από την άλλη δεν είχε ποτέ πρόβλημα με το κίνητρο. Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, ένα από τα βασικά της ατού είναι ότι κάνει επί κοντώ για το επί κοντώ και όχι με αυτοσκοπό τις διακρίσεις και τα μετάλλια. Αυτό την κάνει αυτόματα ιδιαίτερα ανθεκτική στα παιχνίδια που παίζει το μυαλό, όπως έχουμε δει να συμβαίνει με άλλους κορυφαίους αθλητές και κορυφαίες αθλήτριες.

Το 2022 ήταν μία τέτοια μετα-Ολυμπιακή χρονιά. Στην αρχή της σεζόν, κάπου τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όλοι οι αθλητές κάνουν συζήτηση σε βάθος με τους προπονητές τους για να δομήσουν στόχους και πρόγραμμα. Η Στεφανίδη, όπως αποκάλυψε μετά τον τελικό του επί κοντώ στο ευρωπαϊκό του Μονάχου, έκανε μία αντίστοιχη συζήτηση με τον Μιτς Κρίερ. Στην ερώτηση του συζύγου και προπονητή της το φθινόπωρο του 2021 για τους στόχους για το 2022 η Στεφανίδη απάντησε πως δεν ήθελε να θέσει ως στόχο κάποιον τίτλο ή κάποιο μετάλλιο, το μόνο που ήθελε ήταν να κάνει επί κοντώ χωρίς να πονάει. Το δίδυμο προσάρμοσε την προπόνηση ανάλογα, με μικρότερες επιβαρύνσεις, ειδικό ασκησιολόγιο και αρκετή ξεκούραση. Η «συγκομιδή» του 2022 ήταν τελικά μία 5η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Γιουτζίν, η 3η θέση στη βαθμολογία του Diamond League και ένα αργυρό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου. Για αυτό το θέμα αλλά και πολλά ακόμα μίλησε στο ApexSports.gr:

Κατερίνα, φέτος που μπορείς να δεις αυτή τη συζήτηση για τους στόχους του 2022 από μία απόσταση, η απόφαση σας ήταν η σωστή;

Πραγματικά πέρυσι κάναμε πολύ λιγότερη προπόνηση, ίσως ακόμα λιγότερη και από ότι αυτό που θα μας είχε επιτρέψει το σώμα μου να κάνουμε, γιατί κάποια στιγμή πέρυσι άρχισα να αισθάνομαι καλά σε ό,τι έχει να κάνει με τους τραυματισμούς. Παρόλα αυτά δεν το πιέσαμε τότε και θεωρώ ότι όντως ήταν η σωστή απόφαση και η πιο σωστή χρονιά για να το κάνουμε αυτό. Φέτος επιστρέψαμε εδώ και καταφέραμε να βάλουμε καλή προπονητική βάση, ουσιαστικά για πρώτη φορά από το 2018. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ αυτό σωματικά προφανώς, είμαι πιο δυνατή και τρέχω πιο γρήγορα. Αλλά περισσότερο από όλα το επί κοντώ έχει να κάνει με το μυαλό. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και εγκεφαλικά λοιπόν γιατί ξέρω ότι έχω προπονηθεί διπλάσια και τριπλάσια από πέρυσι. Βλέπω και πάνω στα άλματά μου τη διαφορά που μου δίνει η λίγη παραπάνω ταχύτητα, η λίγη παραπάνω δύναμη αλλά και η λίγη παραπάνω αυτοπεποίθηση.

Τα προηγούμενα χρόνια ήσουν αρκετά διστακτική με τον κλειστό. Γιατί αποφασίσατε να κάνετε φέτος γεμάτη σεζόν στον κλειστό και μάλιστα σε χρονιά με παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού;

Χαίρομαι που με ρωτάς γιατί έχει μεγάλη σημασία για μένα να το αναφέρω, δεν μου αρέσει καθόλου ο κλειστός για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι πως θεωρώ ότι ποτέ δεν προλαβαίνω να είμαι έτοιμη και σωματικά και ψυχολογικά. Καταρχάς προσπαθούμε να κάνουμε ένα σωστό και μεγάλο διάλειμμα μετά τους αγώνες του καλοκαιριού και φτάνει τέλος Οκτώβρη. Ξεκινάμε να βάλουμε μια χ προπονητική βάση και φτάνει Νοέμβρης-Δεκέμβρης οπότε ξεκινάμε να κάνουμε άλματα Δεκέμβρη. Και ξαφνικά πρέπει να ξεκινήσουμε κλειστό στα μέσα του Ιανουαρίου. Δεν είναι ένας μήνας αρκετός για να είσαι προετοιμασμένος ψυχολογικά να κάνεις άλματα από εκεί που πιάνεις για πρώτη φορά κοντάρι Νοέμβρη ή Δεκέμβρη. Το θεωρώ λάθος. Αισθάνομαι πάντα ότι δεν είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι και την τελευταία εβδομάδα πριν τους αγώνες είμαστε με την ψυχή στο στόμα. Ένας άλλος λόγος είναι οι συνεχείς αλλαγές διαδρομών, ξύλινοι ή τσιμεντένιοι. Ένας τρίτος λόγος είναι ότι γενικά έχω αρρωστήσει τις τελευταίες χρονιές. Το 2019 π.χ. αν το πέρασα όλη τη σεζόν του κλειστού άρρωστη με αλλεργική ρινίτιδα.

Παρόλα αυτά, θεωρώ τον κλειστό πάρα πολύ σημαντικό για τον ανοιχτό. Μέσα στον μήνα που διαρκεί ο κλειστός έχεις δοκιμάσει τη μεγάλη σου φόρα, τα μεγάλα σου κοντάρια, τις μεγάλες λαβές έχεις δει τον πήχη στο 4.70-4.80μ δύο με τρεις φορές, μπορεί να το έχεις περάσει κιόλας. Κάνει τεράστια διαφορά και ψυχολογικά αλλά και σωματικά το ότι το έχεις πιάσει αυτό το κοντάρι, το ότι έχει τρέξει και έχεις κάνει άλμα με αυτό. Όταν έρθει ο Μάιος που ξεκινάνε τα Diamond League σχετικά νωρίς έχει τεράστια σημασία το ότι έχω καταφέρει να κάνω ένα μήνα υψηλότερου επιπέδου “προπόνηση”. Αν έλεγα ότι δεν θα κάνω κλειστό όπως πέρυσι δεν θα έφτανα ποτέ προπονητικά σε αυτό το επίπεδο. Ποτέ δεν σπρώχνω τον εαυτό μου σε τέτοιο επίπεδο στην προπόνηση χωρίς να έχω την πίεση του ότι πλησιάζει ένας αγώνας.

Για αυτό λοιπόν αποφασίσαμε να το κάνουμε φέτος, χωρίς να έχουμε μεγάλους στόχους για το κλειστό. Δεν κατεβαίνουμε για να κάνω ρεκόρ, για να κερδίσω το πανευρωπαϊκό κτλ. Όχι ότι δεν πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν όλα αυτά που λέω, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Ο στόχος μας είναι να κάνω κλειστό ξεκάθαρα για να μας βοηθήσει στην προσαρμογή στον ανοιχτό και το αναφέρω αυτό για να το πιστέψω και η ίδια.  Είδαμε πόσο δυσκολότερη ήταν η προσαρμογή πέρυσι που δεν έκανα καθόλου κλειστό. Ακόμα και το 2021 που κατέβηκα και έκανα τρεις αγώνες στο 4.60μ με μικρότερη φόρα, αλλά με τα αγωνιστικά μου κοντάρια, κατάφερα το καλοκαίρι να επιδείξω 4.80μ τρεις φορές. Φάνηκε η διαφορά ακόμα και με την πολύ κακή σεζόν κλειστού. Το να κάνω μια καλή επίδοση που ίσως δεν την έχουμε δει από το από το 2021 ή από το 2019 δεν θα ήταν καν έκπληξη για μένα αυτή τη στιγμή, γιατί καταλαβαίνω σε τι επίπεδο βρίσκομαι με βάση το πώς πάνε οι προπονήσεις.

Κατερίνα Στεφανίδη και Μιτς Κρίερ μετά την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο ευρωπαϊκό του Μονάχου

Πώς αξιολογείς τους αγώνες-στόχους της φετινής χρονιάς; Τι βαρύτητα έχουν για εσένα το ευρωπαϊκό κλειστού στην Κωνσταντινούπολη, το παγκόσμιο ανοιχτού της Βουδαπέστης και η κατάκτηση του διαμαντιού στη σειρά αγώνων του Diamond League;

Όπως είπα και πριν δεν μας ενδιαφέρει ο κλειστός με την έννοια του ότι κατεβαίνουμε με στόχο τη διάκριση στην Κωνσταντινούπολη. Μας ενδιαφέρει ο κλειστός αλλά και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που είναι πάντα ένας δυνατός αγώνας με απώτερο στόχο να μας βοηθήσουν στο δρόμο για  τον ανοιχτό στίβο. Στοχεύουμε στο παγκόσμιο της Βουδαπέστης, στοχεύουμε και στα Diamond League. Εδώ θέλω να βάλω μία μικρή παρένθεση: έχουμε σκεφτεί ότι μετά τη Βουδαπέστη ίσως να κάνω έναν ακόμα αγώνα και να σταματήσω αν έχουν πάει όλα καλά και όπως τα φανταζόμαστε. Θα ήθελα να σταματήσω τη σεζόν στα τέλη Αυγούστου, πιθανώς αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να μπορώ να ξεκινήσω προπόνηση πιο νωρίς τον Οκτώβριο. Όλα θα είναι λίγο πιο νωρίς του χρόνου και νομίζω θα έχει σημασία. Συνεπώς υπάρχει περίπτωση να χάσω τον τελικό του Diamond League. Μου είναι δύσκολο να το αποφασίσω από τώρα γιατί άμα πηγαίνει καλά χρόνια και πηγαίνει καλά ο ένας αγώνας μετά τον άλλον θα δυσκολευτούμε να πούμε όχι. Θα με στεναχωρήσει επίσης πάρα πολύ να χάσω τον φετινό τελικό γιατί θα γίνει στο Γιουτζίν και το Χέιγουορντ Φιλντ είναι ένα στάδιο που έχω πηδήξει καλά μία φορά στη ζωή μου. Είναι ένας από τους λόγους που το σκεφτόμαστε αυτό, όπως και το ότι ουσιαστικά θα γυρίσουμε σπίτι μας και θα κάνουμε ένα ταξίδι μιάμισης ώρας προς το Όρεγκον. Για την ώρα παραμένω επικεντρωμένη στο πρόγραμμά μου που είναι να πάω καλά στα πρώτα μίτινγκ του Diamond League ώστε να προετοιμαστώ σωστά προς το μεγάλο στόχο, το παγκόσμιο στη Βουδαπέστη. Μετά έχουμε τον αγώνα της Ζυρίχης που εμένα μου αρέσει πολύ σαν αγώνας και δεν θα θέλω να τον χάσω. Για τον τελικό του Diamond League θα εξαρτηθεί από το πώς θα αισθάνεται και το σώμα μου.

Σε ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη Κατερίνα, ευχόμαστε καλή επιτυχία στους στόχους σου το 2023.

Σας ευχαριστώ πολύ κι εγώ!

Το πρόγραμμα της Στεφανίδη στον κλειστό στίβο του 2023

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έχει ήδη ανακοινώσει το αναλυτικό και προσεκτικά επιλεγμένο πρόγραμμά της για τη σεζόν του κλειστού. Θα ξεκινήσει από τη Βοστώνη την μέρα των γενεθλίων της, στις 4/2, με το New Balance Indoor Grand Prix που ανήκει στην χρυσή κατηγορία του World Indoor Tour της World Athletics. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει οδικώς για τη Νέα Υόρκη με στόχο τα Millrose Games στις 11/2, τον αγαπημένο της μίτινγκ κλειστού στίβου που ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον αγώνα της Βοστώνης. Μαζί με τον προπονητή της, Μιτς Κρίερ, θα αξιοποιήσουν το μεσοδιάστημα  της μίας εβδομάδας για να προπονηθούν σε κλειστό προπονητήριο της μεγαλούπολης των ΗΠΑ και να δοκιμάσουν άλματα με τη μεγάλη φόρα. Στη συνέχεια θα μεταβούν στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γαλλία όπου βρίσκεται και το… ευρωπαϊκό αγωνιστικό σετ κονταριών της Στεφανίδη. Στις 15/2 έχουν κλείσει συμμετοχή σε άλλη μία στάση του World Indoor Tour στο Λιεβάν της βόρειας Γαλλίας, κοντά στο στενό της Μάγχης. Από εκεί θα περάσουν εύκολα οδικώς στη Βρετανία και θα κάνουν κοινή προετοιμασία με την Χόλι Μπράντσο στο Λάφμπορο για δέκα μέρες. Ο τελευταίος της αγώνας πριν το ευρωπαϊκό κλειστού της Κωνσταντινούπολης θα είναι αυτός του Μάντσεστερ στις 25/2. Όλα τα στάδια στους αγώνες που έχουν επιλέξει έχουν βέβαια διάδρομο με τσιμεντένια βάση και επίστρωση με ελαστικό τάπητα και όχι ξύλινη βάση. Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Τουρκίας θα διεξαχθεί μεταξύ 2 και 5 Μαρτίου στην Ατακόι Αρένα και η Στεφανίδη την Παρασκευή 3 Μαρτίου θα πάρει θέση στον προκριματικό του επί κοντώ γυναικών για 5η φορά στην καριέρα της.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Στίβος